Klachtenwijzer

Klachtenwijzer: herken zelf de klachten die een podotherapeut kan onderzoeken en behandelen

Pijn aan de hiel, pijn in de onderrug of pijn aan de heup kan worden veroorzaakt doordat uw ene voet meer is doorgezakt dan de andere. Hierdoor kunnen voetblessures ontstaan. Maar ook is het mogelijk dat er een disbalans in uw lichaam ontstaat waardoor eenzijdig druk wordt uitgeoefend op uw gewrichten.

Een afwijkende voetstand in combinatie met een disbalans in uw lichaam kan bijvoorbeeld zorgen voor gewrichtspijn. Een pijnklacht die u niet direct zult herkennen als een probleem dat te verlichten of te verhelpen is met een podotherapeutische behandeling.

Met deze klachtenwijzer kunt u zelf inschatten of uw klachten te maken kunnen hebben met een afwijkende voetstand. Let op: dit geeft slechts een indicatie. Alleen een onderzoek door een podotherapeut geeft volledig inzicht in de oorzaak van uw klachten.

Staat uw klacht niet in deze klachtenwijzer? Of twijfelt u over de oorzaak van uw klacht? Maak dan een afspraak bij Hallux Snijder Voetexperts bij u in de buurt.

Voet

Platvoet

Regelmatig wordt er in de volksmond over platvoeten gesproken. Wat houdt dit nu eigenlijk in? En kan het kwaad?

Wat zijn platvoeten

Platvoeten zijn voeten waarbij de voetboog, ofwel de holling van de voet platter is dan bij een normaal voettype. Bij een echte platvoet is er dus helemaal geen holte zichtbaar. Naast het voettype platvoet en de normale voet bestaat er nog een derde voettype: de holvoet, die het tegenovergestelde is van de platvoet.

Iedereen heeft tijdens de groei een moment dat de voeten en/of enkels naar binnen vallen. Rond de kinderleeftijd 7 à 8 jaar komt dit vanzelf op orde en weer recht te staan. Dit betekent niet dat je op dat moment een platte voet hebt. Echter kan dit wel klachten veroorzaken in combinatie met de groeiperiode. Tijdens de periode dat de enkels/voeten naar binnen zakken ontstaat er een disbalans tussen de binnen- en buitenzijde van de enkel. Wanneer er door de
groei meer rek van spieren wordt gevraagd, kan dit resulteren in overbelasting met pijnklachten of zelfs blessures.

In sommige gevallen herstelt de holte van de voet zich niet na de leeftijd van 7 à 8 jaar. In deze gevallen is er naast het naar binnen zakken van de voet/enkel vaak een mate van x-benen zichtbaar. Dit maakt dat de belastbaarheid van de benen minder hoog is. Daarmee zijn ze blessuregevoeliger. Dit wil niet zeggen dat je per definitie last krijgt van je voeten/enkel/knieën/ heupen of rug,
mits je binnen je belastbaarheid en je pijngrens blijft. Belasting en belastbaarheid dienen immer in balans te zijn; in deze gevallen is er niets aan de hand en blijf je binnen de gezonde grenzen van je lichaam.

Maar wat doe je als je deze balans zelf niet gevonden krijgt?

In deze gevallen is het raadzaam om een analyse te laten uitvoeren hoe jouw looppatroon is, zodat dit eens nader bekeken kan worden om te achterhalen hóe en waar deze pijn of bewegingsbeperking vandaan komt. Vanuit deze analyse kan er worden gekeken waar de disbalans vandaan komt. Een podotherapeut kan deze analyse uitvoeren en vervolgens een behandelplan opstellen. Denk hierbij aan een schoenadvies al dan niet met corrigerende zooltherapie en/of looptraining. Ook wordt er wel samengewerkt met Cesar- of
fysiotherapeuten om de platvoet daar waar mogelijk, aan te pakken.

Om erachter te komen wat in uw situatie de beste oplossing is, kunt u contact opnemen met Hallux Snijder Voetexperts voor een podotherapeutisch onderzoek.

Wat is het?
Eelt is een abnormale verdikking van de hoornlaag van de huid en ziet er meestal gelig uit.
Wat voel je?
Eelt kan een branderig en soms stekend gevoel geven.
Hoe kom ik eraan?
Eelt ontstaat als gevolg van wrijving. Dit kan ontstaan door knellende schoenen, of een afwijkende voet- of teenstand.
Wat kan ik eraan doen?
Eelt kun je tot een bepaalde hoogte zelf weghalen met behulp van een eeltrasp. Deze is te verkrijgen bij een drogist. Veroorzaakt overmatige eeltgroei klachten? Dan kan een pedicure deze in de meeste gevallen verwijderen. Als eelt zeer snel terugkeert en een beperking gaat geven tijdens werk, sport of wandelen, dan kan een podotherapeut de oorzaak opsporen en mogelijk een therapie adviseren.
Komt dit vaak voor?
Heel vaak, het gros van de mensen heeft eelt op zijn voeten. Een beetje eelt kan ook geen kwaad en dient als bescherming van de huid tegen overmatige wrijving, eigenlijk een bescherming van het lichaam zelf. Voetstand en aanleg voor eeltvorming is vaak familiair bepaald.

Wat is het?
Een likdoorn is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Meestal heeft een likdoorn een donkere kern.
Wat voel je?
Een likdoorn geeft een stekend gevoel. Dat kan zeer pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren ernstig belemmeren. De pijn kan zelfs doorstralen naar aangrenzende delen in de voeten en zelfs naar je been.
Hoe kom ik eraan?
Een likdoorn/eksteroog ontstaat door overmatige wrijving en groeit van buiten naar binnen. Eerst ontstaat oppervlakkig eelt. Als het eelt verdikt tot een harde kern (doorn) is de likdoorn (of eksteroog) een feit.
Wat kan ik eraan doen?
Een likdoorn kan eenmalig zijn, maar komt vaak ook weer terug. Dit als gevolg van overmatige druk door knellende schoenen, afwijkende voetstand en/of door bijvoorbeeld hamertenen. Een pedicure kan een likdoorn verwijderen. Wanneer deze telkens (sneller) terugkomt is een bezoek aan de podotherapeut raadzaam. Door middel van een voetonderzoek spoort de podotherapeut de oorzaak op van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn.
Komt dit vaak voor?
Heel vaak. Na een goede behandeling of therapie verdwijnen de klachten meestal.

Wat is het?
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner wordt of verdwijnt. Aan de randen van het gewricht zie je vaak botaangroei, of een gewricht vervormd helemaal.
Wat voel je?
Pijnklachten tijdens belasting, deze zijn echter niet constant aanwezig. Bewegen wordt langzaam pijnlijker en uiteindelijk kan een gewricht helemaal verstijven alsof het één bot geworden is.
Hoe kom ik eraan?
Het kan door overbelasting ontstaan bijvoorbeeld bij zeer intensief sporten (denk aan enkelartrose bij voetballers) maar veel mensen krijgen spontaan artrose als ze ouder worden (bijvoorbeeld heup en knieën). Vroeger kwam deze aandoening ook veel voor bij mensen met reuma. Reuma is een gewrichtsontsteking, maar is door de veranderde medicatie tegenwoordig goed te behandelen.
Wat kan ik eraan doen?
Zorgen dat je jouw lichaam niet overbelast door te zwaar werk of door overgewicht. Daarnaast zorgt sport (regelmatig bewegen) ervoor dat je gewrichten als het ware niet zo snel vastlopen, zeker op oudere leeftijd.
Een podotherapeut kan het bewegingspatroon verbeteren, of er voor zorgen dat er minder druk op een bepaald gewricht ontstaat waardoor de pijnklachten verminderen.
Komt dit vaak voor?
Ja, bijna iedereen heeft tijdens het ouder worden te maken met artrose.

Wat is Hallux Valgus?
Hallux Valgus (ook wel Hallux Abducto Valgus, HAV) is een scheefstand van de grote teen. Naast de scheefstand van de grote teen verschuift het eerste middenvoetsbeetje naar binnen, waardoor en sprake is van een vergroeiing. Dit kan gepaard gaan met extra botvorming met als gevolg een knobbel aan de binnenzijde en/of bovenzijde van het gewricht. De kwaal komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Oorzaak van Hallux Valgus
Hallux Valgus kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan:
• Erfelijke factor
• Afwijkende voetstand
• Afwijkend looppatroon
• Verkeerd schoeisel
• Systeemziekten zoals reuma

Symptomen
U kunt deze kwaal herkennen aan onderstaande symptomen:
• Pijn tijdens de afzetfase
• Stekende/brandende pijn
• Drukpijn bij het dragen van schoenen

Adviezen bij Hallux Valgus
Heeft u last van bovenstaande symptomen en bent u benieuwd wat u tegen Hallux Valgus kunt doen? Hallux Snijder Voetexperts adviseert u graag.
• Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand kan de druk op het gewricht verminderd worden door podotherapeutische inlegzolen. De zolen kunnen de voetstandafwijking corrigeren.
• Let op: de huidige vergroeiing en eventueel aanwezige botvorming zullen hierdoor niet herstellen. Zolen kunnen het progressieve proces van vergroeiing wel vertragen of stoppen.
• Zorg voor een schoen die breed genoeg is. Kies eventueel voor een breedtemaat.
• Let op dat de neus van de schoen rond is en niet spits loopt. Een spitse neus geeft extra druk aan de zijkant van voet waardoor klachten kunnen verergeren.
• Let op stiksels en naden ter hoogte van de knobbel. Stiksels en naden kunnen niet oprekken en geven extra druk en wrijving. Dit zorgt voor pijn-/drukklachten.
• Soepel leer en suède geven het meeste mee. Er zijn ook schoenen met rekbaar materiaal wat speciaal ontwikkeld is voor deze klachten. Bijvoorbeeld schoenmerk: Xsensible en MSF Medical.
• U kunt schoenen laten ‘uitknobbelen’. Hierbij wordt een knobbeltang ter hoogte van de  knobbel geplaatst om het leer lokaal uit te rekken (de knobbeltang moet er 24 uur opstaan.)  Een schoen kan ook in het geheel op de leest worden gezet.
• Wij adviseren schoenen met een stuggere loopzool en een hogere teensprong.

Wat is het?
Een grote teen die minder of helemaal niet meer kan buigen in het gewricht, tussen het onderste teenkootje en het eerste middenvoetsbeentje. Meestal is dit het gevolg van artrose.
Wat voel je?
Scherpe, gekneusde pijn vaak bovenop het gewricht, tussen het eerste gewricht en het tweede gewricht. Soms kan er ook pijn ontstaan onder of in het gewricht van de grote teen, tussen het eerste en tweede kootje (de grote teen heeft in tegenstelling tot de andere tenen maar 2 kootjes. Dit geldt ook voor je duim)
Hoe kom ik eraan?
Dit kan erfelijk bepaald zijn en dus in sommige families frequent voorkomen. Zoals ze dat noemen: “het zit in de genen”. Het grote teengewricht is hèt voetgewricht waar als eerste artrose ontstaat. Wanneer je in het verleden het gewricht een keer ernstig gekneusd hebt kan dit ook een voorbode zijn voor artrose in het grote teengewricht.
Wat kan ik eraan doen?
De beperking in het gewricht is een structurele afwijking. Wat wil zeggen dat dit niet meer beter wordt, zoals een verrekte spier wel kan genezen. Er zijn meerdere oplossingen om tijdens het lopen, sporten en bewegen de pijn te verlichten en/of te verhelpen. Dit kan met een gedegen schoenadvies, podotherapeutische zolen of een schoenaanpassing
Komt dit vaak voor?
De stijve grote teen is niet het meest voorkomende voetprobleem, maar wel een klacht die dagelijks voorbij komt in de praktijk van de podotherapeut.

Wat is het?
Een slijmbeurs is een met vocht gevuld zakje dat tussen een pees en een bot ligt. Het zorgt ervoor dat de pees soepel over het bot glijdt. Onder slechte omstandigheden kan het gaan ontsteken.
Aan de achterkant van het hielbeen liggen twee slijmbeurzen, één tussen de huid en de achillespees en één tussen de achillespees en het hielbeen.
Wat voel je?
Pijn aan de achterzijde van de hiel. De pijn kan erger worden met het dragen van hoge hakken of met strakke sportschoenen. De pijn is het ergst als je start met lopen, na een poosje rust.
Hoe kom ik eraan?
Het kan ontstaan door overbelasting. En bijvoorbeeld bij hardlopers als de schoenen strak zitten bij de hiel. Ook kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte zoals jicht, reumatoïde artritis en andere reuma-achtige aandoeningen. Ook kan de slijmbeurs klem komen te zitten door een uitstekend hielbeen bij het dragen van hoge hakken.
Wat kan ik eraan doen?
Ga ruim schoeisel dragen, de druk moet van de hiel af. De podotherapeut kan eventueel een hakverhoging maken die de pijnlijke plek in de schoen ontziet.
Komt dit vaak voor?
Deze aandoening komt nogal eens voor, bij oudere mensen en bij atleten van alle leeftijden.

Wat is het?
Een aandoening van de groeischijf van het hielbeen bij kinderen van 7 tot ongeveer 13 jaar die meestal ontstaat door een overbelasting. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Hielpijn kan langdurig voorkomen en we zien dit het meeste bij kinderen die nogal actief zijn.
Wat voel je?
Een stekende pijn in je hielbeen na belasting, bijvoorbeeld tijdens het voetballen op een harde ondergrond.
Hoe kom ik eraan?
De groeischijf zorgt ervoor dat het bot kan groeien. De schijf is sterk doorbloed, door te veel belasting of een te harde ondergrond wordt de groeischijf minder doorbloed, en dat geeft pijnklachten alsof er een ontsteking zit.
Wat kan ik eraan doen?
Er moet wat aan de oorzaak gedaan worden en een podotherapeut kan je hier heel goed bij helpen. Hij/zij kan er voor zorgen dat er in je schoenen een soort schokdempende zool gemaakt wordt. Die inlegzool zorgt ervoor dat de klachten snel verminderen, zodat je door kunt gaan met sporten.
Komt dit vaak voor?
Ja, hielpijn behoort tot de meest voorkomende voetklachten bij kinderen.

Wat is het?
Bij de aanhechting van de achillespees aan de achterkant van het hielbeen ontstaat bij sommige mensen een harde knobbel, ook wel haglund’s exostose genaamd.
Wat voel je?
Het hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar tijdens inspanning ontstaan er vaak pijnklachten of een branderig gevoel. Er vormt een soort zwelling, het voelt warm aan en er is lokaal roodheid.
Als dit herhaaldelijk gebeurt over een langere periode kan er steeds meer ongewenste botgroei plaatsvinden.
Hoe kom ik eraan?
Er is een bepaalde aanleg voor nodig, maar het komt meestal voor bij mensen die een bewegingsbeperking hebben in hun enkel en/of te korte achillespezen. Bij knellende schoenen (voetbalschoenen, schaatsen) kunnen de klachten verergeren.
Wat kan ik eraan doen?
De oorzaak wegnemen is het allerbelangrijkste. Dus geen knellende schoenen meer dragen, de achillespees (en kuitspieren) oprekken en contact opnemen met een podotherapeut om de stand van de voet te verbeteren en advies te vragen voor de juiste schoenkeuze.
Komt dit vaak voor?
Nee, maar het is geen zeldzame klacht.

Wat is hielspoor?
Een hielspoor is een verkalking van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen. Het hielspoor zelf veroorzaakt in veel gevallen geen pijn. Veel mensen lopen hiermee rond zonder pijn te hebben. Wel kan het ervoor zorgen dat de peesplaat geïrriteerd raakt en er pijn optreedt. Dan is er sprake van een peesplaatontsteking. De term hielspoor wordt vaak gebruikt als verzamelnaam om een aantal problemen in de regio van de hiel aan te duiden.
Wat voel je bij hielspoor?
Typisch zijn de opstartklachten: startpijn bij de hiel ‘s ochtends wanneer je uit bed komt of na een poosje zitten. Ook pijn bij langer lopen of zelfs stekende pijn in rust kan optreden bij een hielspoor.
Hoe kom ik aan hielspoor?
De oorzaak van pijn bij de hiel is vaak moeilijk te benoemen. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in de ontwikkeling van deze klacht. Overbelasting speelt vaak een grote rol. Dit kan te maken hebben met herhaalde bewegingen uitvoeren tijdens het werken of sporten op een harde ondergrond. Andere factoren die het ontstaan van hielspoor kunnen beïnvloeden zijn: overgewicht, platvoet, holvoettype, beperkte dorsaalflexie in het bovenste spronggewricht, verkeerd schoeisel, langdurige overbelasting van de voeten en hardlopen.
Komt het vaak voor?
Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, vooral boven de leeftijd van 40 jaar oud. . Hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
Is er iets aan te doen?
Jazeker, er zijn maar weinig mensen die niet genezen van hielspoor. De eerste stap in de goede richting is een afspraak bij de podotherapeut. De podotherapeut kan bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen te maken. In veel gevallen is dit voldoende om de klacht onder controle te krijgen. Mocht dit niet afdoende zijn dan heeft de podotherapeut nog andere mogelijkheden tot zijn beschikking of wordt er samen gewerkt met andere disciplines in het netwerk, zoals de fysiotherapeut
Maak een afspraak bij Hallux Snijder Voetexperts voor een podotherapeutisch onderzoek.

Wat is peesplaatontsteking?
Een betere naam voor een peesontsteking is eigenlijk een peesblessure. Meestal is de pees niet ontstoken, maar is er sprake van een irritatie. Een pees is van nature slecht doorbloed en heelt daarom langzaam.
Wat voel je bij een peesplaatontsteking?
Scherpe en/of stekende pijn afhankelijk van het stadium waar de blessure zich in bevindt. In het beginstadium (fase 1) is er alleen pijn na een activiteit, in fase 2 ook tijdens een activiteit, bijvoorbeeld bij het sporten. In fase 3 heb je ook last tijdens het normale gaan en staan.
Wat zijn de oorzaken van peesplaatontsteking?
Een peesblessure heeft vrijwel altijd met overbelasting te maken. De overbelasting kan verschillende oorzaken hebben is per individu verschillend. Enkele voorbeelden zijn: trainen voor een marathon, een wandel 4-daagse of andere sporten. Het kan ook ontstaan als je weerstand afgenomen is door bijvoorbeeld ziekte en je op je werk  meteen weer vol aan de slag gaat.
Komt het vaak voor?
Zeer vaak. Peesontstekingen komen vaak voor bij startende sporters en bij zeer ervaren sporters.
Wat kan ik eraan doen?
Vaak ligt een afwijkende voetstand en/of afwijkende afwikkeling van de voeten ten grondslag aan telkens terugkerende peesontstekingen. In combinatie met verkeerde of verouderde schoenen voor de betreffende activiteit kan deze klachten lang laten aanhouden en tot grote frustratie leiden. Een fysiotherapeut en een podotherapeut behandelen dit soort klachten vaak gezamenlijk. De eerste kan het weefsel stimuleren en de podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en kan adviseren met schoenadvies, training en stand en afwikkeling verbeteren door podotherapeutische steunzolen.

Wat is het?
Jicht is een stofwisselingsziekte waarbij het urinezuurgehalte in het bloed te hoog is. Het gevolg is dat er een soort neerslag van urinezuurkristallen in het grote teengewricht plaatsvindt. Het is niet precies bekend waarom het juist in dat gewricht optreedt.
Wat voel je?
Heftige pijn in het teengewricht vaak beginnend ‘s nachts in bed. Het kan een paar dagen duren of langer, soms zo erg dat je niet op nauwelijks op je voet kunt staan.
Hoe kom ik eraan?
Het is erfelijk bepaald.
Wat kan ik eraan doen?
Soms is medicatie nodig om de urinezuurspiegel te verlagen, er kan ook een dieet voorgeschreven worden met minder eiwitten.
Komt dit vaak voor?
Ja, jicht komt regelmatig voor en bijna alle jichtpatiënten krijgen last van hun voet.

Wat zijn hamertenen?
Tenen zijn normaal zo recht als vingers, hamertenen wijken af doordat ze krom staan. Deze kromming kan zich in verschillende vormen uiten. Een teen bestaat uit 3 kootjes (grote teen 2) en de kromming kan aanwezig zijn in alle gewrichtjes van de teen.
Wat voelt u bij hamertenen?
Een hamerteen hoeft op zichzelf geen pijn te doen. De symptomen treedt op als gevolg van druk in een schoen of een te grote druk op de grond, vaak van het topje van de teen. Op de kromming kan een blaar ontstaan, een wondje of een likdoorn. Wanneer een hamerteen pijn doet, geeft dit vaak een brandend en/of stekend gevoel en dit kan de kwaliteit van leven zeer beïnvloeden.
Hoe kom ik eraan?
Een hamerteen kan ontstaan door te kleine schoenen, erfelijke afwijkingen, een trauma, of door een systeemziekte zoals reuma.
Komt dit vaak voor?
Ja, hamertenen en klauwtenen komen heel veel voor. In de podotherapiepraktijk is het een klacht die met grote regelmaat langs komt.
Hamertenen corrigeren
Afhankelijk van de stijfheid van de hamerteen kan er een therapie toegepast worden. Deze kan bestaan uit: schoenadvies, corrigerende of beschermende siliconenorthese, inlegzooltjes of een eeltbehandeling door een pedicure of podotherapeut.

Wat is het?
Bij overliggende tenen ligt er één of liggen er meerdere tenen bovenop een andere teen.
Wat voel je?
Overliggende tenen hoeven geen pijnklachten te geven. Vaak ontstaan er wel drukplekken en dit kan leiden tot eeltplekken en/of likdoorns op of tussen de tenen.
Hoe kom ik eraan?
Vaak is een afwijkende voetstand de oorzaak van overliggende tenen. Daarnaast kunnen standsafwijkingen van de tenen ontstaan door reumatische aandoeningen. De standsafwijking kan aangeboren zijn. Ook het dragen van te kleine schoenen kan ervoor zorgen dat de tenen in de verdrukking komen.
Wat kan ik eraan doen?
Passend schoeisel dragen, dat groot genoeg is en een brede en hoge teenbox heeft. De podotherapeut kan een corrigerend of drukontlastend teenstukje maken.
Komt dit vaak voor?
Overliggende tenen komen zowel bij volwassenen als bij kinderen voor.

Wat is het?
Een marsfractuur is een breuk in een van de 5 middenvoetsbeentjes. De benaming komt voort uit de militaire sector waar na lang marcheren regelmatig een fractuur ontstond. Meestal betreft het het tweede of derde middenvoetsbeentje, welke de langste zijn.
Wat voel je?
Scherpe pijn, je kunt niet normaal over de betreffende voorvoet afwikkelen en gaat daardoor ‘naar de pijn’ lopen.
Hoe kom ik eraan?
Marsfractuur wordt ook wel een vermoeidheidsbreukje genoemd. De naam geeft het dus al aan: een marsfractuur ontstaat als gevolg van een lange wandeling of intensieve sportbeoefening.
Wat kan ik eraan doen?
Rust. De voet dient minimaal 6 weken ontzien te worden. Hierna zal zeer geleidelijk de belasting weer opgevoerd kunnen worden. Begeleiding tijdens herstel, met name voor fanatieke sporters door een fysiotherapeut is aan te raden.
Komt dit vaak voor?
Deze klacht komt zelden voor.

Wat is het?
Deze kwaal bevindt zich in negen van de tien gevallen tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Tussen deze twee middenvoetsbeentjes bevindt zich een zenuw die door verschillende oorzaken in de knel kan komen te zitten.
Wat voel je?
Een zeer scherpe, snerpende pijn komt het meest voor. Deze pijn kan vanuit de voorvoet de derde en vierde teen intrekken. Andere sensaties die gevoeld kunnen worden bij de zenuwbeknelling in de voorvoet zijn: doofheid, tintelingen, prikkelingen en gevoelloosheid. De scherpe pijn treedt vaak plots op tijdens het lopen en men is dan vaak geneigd om de schoen onmiddellijk uit te trekken en de voorvoet even te masseren.
Hoe kom ik eraan?
Het diepvallen van de middenvoetbeentjes (in de volksmond: doorgezakte voorvoet) kan een oorzaak zijn. Dit in combinatie met (te) smalle schoenen en/of hakken kan deze klacht uitlokken.
Wat kan ik eraan doen?
Wanneer de zenuwbeknelling geregeld terugkomt en je levenskwaliteit gaat belemmeren, is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut gaat in een algeheel onderzoek op zoek naar de oorzaak van de klacht. Hij kan door middel van schoenadvies, zooltherapie en soms een siliconenorthese meestal de klacht verhelpen, of in ieder geval de pijn verminderen.
Komt dit vaak voor?
De zenuwbeknelling in de voorvoet komt regelmatig voor. Aangezien de klacht ook schoenafhankelijk is, komt deze meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is het?
Roodheid, zwelling, bewegingsbeperking en warmte zijn ontstekingsverschijnselen en de meeste hiervan zijn in meer of mindere mate aanwezig bij deze klacht. Het gewricht achter de tweede teen is doorgaans de boosdoener, echter ook de kleinere tenen kunnen de oorzaak zijn.
Wat voel je?
Scherpe pijn. En afwikkelen over dit deel van de voet gaat niet. Automatisch gaat het lichaam een andere weg kiezen voor de afwikkeling. Dat is meestal over de buitenkant van de voet, waardoor er bij langdurige klachten ook elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan.
Hoe kom ik eraan?
De oorzaken zijn divers, echter overbelasting is de meest voorkomende. Een (te) lange wandeltocht, verkeerde schoenen (bijv. slippers in de zomer), een structurele afwijking zoals een knok of een stijve grote teen kunnen allemaal de kans op een ontsteking in de kleine gewrichten veroorzaken.
Wat kan ik eraan doen?
Overbelasting wil altijd zeggen: rust, althans minder belasting. Eerst onderzoeken welke belasting, welke schoenen en welke activiteiten geen of nauwelijks pijn opleveren en binnen die marge blijven. Het lichaam gaat bij overbelasting direct aan de slag om weer heel te worden, de ontstekingsreactie hoort daarbij. Echter dient het lichaam wel de kans te krijgen om zijn werk af te maken en dus te helen. Wanneer de klachten repeteren, of niet binnen 6 weken genezen, is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.
Komt dit vaak voor?
Regelmatig en dikwijls bij lange afstandlopers, fanatieke sporters en bij beroepen waar veel lopen en veel staan aan de orde van de dag is.

Wat is het?
Iedere teen heeft drie kootjes met uitzondering van de grote teen. Een gebroken teen betekent dat er in een van de kootjes een breuk dan wel een scheurtje zit.
Wat voel je?
Scherpe pijn, je kunt niet op de betreffende teen steunen en gaat ‘naar de pijn’ lopen.
Hoe kom ik eraan?
Vrijwel altijd ontstaat een gebroken teen door een trauma/ongeval. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, of wanneer je je teen tegen bijvoorbeeld het bed stoot.
Wat kan ik eraan doen?
Ontlasten is de belangrijkste tip, eventueel een week met krukken lopen en de aangedane teen door middel van een eenvoudige tape spalken aan de teen ernaast. Alleen wanneer er een middenvoetsbeentje gebroken is, wordt de voet in het gips gezet. Zo snel mogelijk weer normaal belasten is raadzaam.
Komt dit vaak voor?
De podotherapeut ziet deze klacht zelden in zijn praktijk omdat dit een incidenteel voorval is. Een gebroken teen komt wel regelmatig voor.

Wat is het?
Roodheid, zwelling, bewegingsbeperking en warmte zijn ontstekingsverschijnselen en de meeste zijn in meer of mindere mate aanwezig bij deze klacht. Het gewricht achter de tweede teen is doorgaans de boosdoener, echter kan het ook bij de kleinere tenen ernaast voorkomen.
Wat voel je?
Scherpe pijn en afwikkelen over dit deel van de voet gaat niet. Automatisch gaat het lichaam een andere weg kiezen voor de afwikkeling en dat is meestal over de buitenkant van de voet, waardoor er bij langdurige klachten ook elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan.
Hoe kom ik eraan?
Oorzaken zijn divers, echter overbelasting is de meest voorkomende. Een (te) lange wandeltocht, verkeerde schoenen (bijv. slippers in de zomer), een structurele afwijking zoals een knok of een stijve grote teen kunnen allemaal de kans op een ontsteking in de kleine gewrichten veroorzaken.
Wat kan ik eraan doen?
Overbelasting wil altijd zeggen: rust, althans minder belasting. Eerst onderzoeken welke belasting, welke schoenen en welke activiteiten geen of nauwelijks pijn opleveren en binnen die marge blijven. Het lichaam gaat bij overbelasting direct aan de slag om weer heel te worden, de ontstekingsreactie hoort daarbij. Echter dient het lichaam wel de kans te krijgen om zijn werk af te maken en dus te helen. Wanneer de klachten repeteren, of niet binnen 6 weken genezen is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.
Komt dit vaak voor?
Regelmatig en dikwijls bij lange afstandlopers, fanatieke sporters en bij beroepen waar veel lopen en veel staan aan de orde van de dag is.

Wat is het?
Een schimmelnagel – ook wel kalknagel genoemd – is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel.
Wat voel je?
Schimmelnagels geven geen pijnklachten. Bij schimmelnagels verkleuren de nagelranden witgeel, groen of bruin. De nagels worden dik en brokkelig en kunnen loslaten.
Hoe kom ik eraan?
Schimmelnagels ontstaan meestal doordat een schimmelinfectie van de huid overslaat op de nagelplaat.
Wat kan ik eraan doen?
Er zijn speciale middeltjes ontwikkeld die doordringen tot de schimmels in de nagel. Dit moet wel zeer consequent worden gedaan en de nagel moet dan wel voorafgaand aan elke behandeling worden behandeld met bijvoorbeeld een vijltje voor een optimaal resultaat. Ook zijn schimmelnagels met medicijnen te behandelen. De podotherapeut kan de nagels indien nodig dunfrezen en de eventuele druk op de omliggende huid verminderen.
Komt dit vaak voor?
Ongeveer een kwart van de bevolking in Nederland heeft één of meer schimmelnagels.

Wat is het?
Bij kromme nagels krult de nagel naar binnen toe en vormt een soort tunneltje. Wanneer een van jouw teennagels krom groeit, heet dit hyperconvex.
Wat voel je?
Kromme nagels hoeven geen klachten te geven. Kromme nagels kunnen ingroeien in de huid rondom de nagel en dit kan een drukkende pijn geven (bij het dragen van schoenen).
Hoe kom ik eraan?
De oorzaken van een kromme nagel kunnen genetisch bepaald zijn. Soms kan er na een trauma een afwijkende vorm van de nagel ontstaan doordat het nagelbed verstoord is.
Wat kan ik eraan doen?
De kromme nagel kan door de podotherapeut gecorrigeerd worden door middel van een nagelbeugel. Daarnaast is het belangrijk te weten dat je zelf de hoeken van de nagels niet weg mag knippen, dit vergroot de kans op een ingegroeide nagel.

Wat is het?
Een ingegroeide teennagel betekent letterlijk dat de nagel door de huid is gegaan en dat er daardoor een ontsteking ontstaat. Het lichaam wil door middel van een ontsteking het lichaamsvreemde object uit het lichaam zweren. Een tweede vorm van een ingegroeide teennagel is dat de nagel niet de huid penetreert, maar dermate hard in de nagelwal drukt dat deze zeer pijnlijk is. Hier kan zelfs onder de nagel een likdoorn ontstaan.
Wat voel je?
Heftige, stekende, kloppende pijn, waarbij een laken van een bed al te veel kan zijn qua druk op de teen.
Hoe kom ik eraan?
Broze teennagels die makkelijk afscheuren; kromme nagels en hele scherpe nagels. En door ‘tenen pulken’. Puberteit is ook een fase waarin vooral meisjes meer kans hebben om een ingegroeide teennagel te krijgen.
Wat kan ik eraan doen?
Knip je nagels altijd recht af, dit vermindert de kans op ingroeien in hoge mate. Laat je nagels door een pedicure regelmatig verzorgen/knippen als je er zelf niet bij kan en als je kromme nagels hebt die makkelijk in de huid groeien.
Als een pedicure niet slaagt in het oplossen van het probleem of preventief te weinig middelen heeft, kan een podotherapeut vaak een oplossing bieden. Als de podotherapeut het probleem ook niet op kan lossen, is operatief ingrijpen de laatste mogelijkheid.
Komt dit vaak voor?
Een ingegroeide teennagel komt in beide vormen vaak voor.

Wat is het?
Een blaar is een met vocht of bloed gevulde blaas onder de huid, die ontstaat door een aanhoudende wrijving op een plek die dat niet gewend is.
Wat voel je?
Meestal is er sprake van scherpe pijn onder de voet, op of tussen de tenen waar de blaar ontstaat.
Hoe kom ik eraan?
De oorzaak van blaren kan velerlei zijn: nieuwe schoenen met een harde rand achter op de hiel, of leer dat nog soepel dient te worden bij de tenen; een sok die dubbel zit; tenen die over elkaar zitten, een (te) lange wandeling, et cetera.
Wat kan ik eraan doen?
Als je voor het eerst een blaar oploopt, is het goed om na te gaan wat er veranderd is. Heb je nieuwe schoenen, nieuwe sokken, of een langere afstand gewandeld dan normaal? Dat soort zaken tegen het licht houden kan nuttig zijn. Soms kom je er niet achter en is het gewoon een incident zonder aanwijsbare reden. Blijven de blaren telkens terugkomen dan is het aan te raden een podotherapeut te bezoeken. Hij kan na een algeheel voetonderzoek meestal de oorzaak aanwijzen.
Komt dit vaak voor?
Heel erg vaak. De meeste mensen zullen in hun leven een keer met blaren te maken hebben. Zoals hierboven te lezen kan de oorzaak velerlei zijn. Heb je er veel last van, maak dan een afspraak met een podotherapeut bij u in de buurt.

Enkel

Wat is het?
Bij een omgezwikte enkel klapt je voet plotseling naar binnen of naar buiten. De banden aan de buitenkant of binnenkant van je enkel komen onder spanning te staan en rekken uit en/of scheuren in.
Wat voel je?
Een omgezwikte enkel kan flink pijn doen, maar dit is niet altijd het geval. De pijn voel je aan de binnen- of buitenkant van het enkelgewricht. Dit kan gepaard gaan met een zwelling op of onder de enkel. Na een verstapping of een ongeval voel je vaak een scherpe pijn. De ergste pijn vermindert na een paar minuten, waardoor voorzichtig lopen vaak weer gaat. Het kan een periode pijnlijk blijven om op je voet te gaan staan.
Hoe kom ik eraan?
Een omgezwikte enkel kan ontstaan in situaties waarbij de voet in extreme mate naar binnen of naar buiten wordt gekanteld. Dit kan gebeuren door een verstapping door bijvoorbeeld een gemist afstapje of een kuil die je niet hebt gezien.
Wat kan ik eraan doen?
Zelf kun je de enkel koelen, als je zit de enkel hoger leggen en een pijnstiller nemen tegen de ergste pijn. Probeer toch wel snel of je kunt lopen, het lopen bevordert het herstel. Lukt dit nog niet kun je ook fietsen om de enkel toch in beweging te houden.

Wat is het?
Je enkel klapt naar binnen of naar buiten terwijl je er net je volle gewicht op zet. Door die plotselinge beweging rekken je enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uit en kunnen kleine bloedvaatjes knappen. Daardoor wordt je enkel blauw, dik en pijnlijk. Dit noem je een verstuikte enkel, ook wel enkeldistorsie genoemd.
Wat voel je?
Verzwikken of verstuiken gaat meestal samen met een kneuzing. Bij verzwikken rekken je enkelbanden even flink op, maar je kunt er daarna weer vrij snel weer op lopen. Met de term kneuzing wordt de beschadiging van het onderhuidse weefsel bedoeld die ontstaat door een plotselinge klap. Een kneuzing geeft zwelling, pijn en een bloeduitstorting (blauwe plek).
Hoe kom ik eraan?
Oorzaken zijn divers, sporten kan een oorzaak zijn maar ook een misstap of lopen op een oneffen ondergrond kan plotseling een verzwikking van de enkel veroorzaken. Ook kan door hypermobiliteit een enkel eerder verzwikken.
Wat kan ik eraan doen?
Wanneer u net uw enkel hebt verzwikt, is het het beste om snel weer te lopen. Dit bevordert het herstel. Gaat het lopen moeilijk, loop dan minder en probeer het eventueel de volgende dag weer. Wordt de enkel dikker ga deze dan koelen met een icepack. Beweeg uw voet regelmatig heen en weer ook als u zit of ligt. Zo kunt u voorkomen dat de enkel stijf wordt. Eventueel kunt u een drukverband aanleggen, maar dit versnelt de genezing niet.
Na 3-4 dagen moet de pijn afnemen en moet u de voet meer kunnen belasten. Is dit niet het geval dan is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.
Komt dit vaak voor?
Deze klacht komt regelmatig voor, vooral bij sporters en wandelaars.

Wat is het?
Achillespeesklachten spelen aan de achterzijde van het hielgebied en kunnen op verschillende plekken ontstaan. Zowel de aanhechting, als het verloop, als de slijmbeurzen aan de achterzijde van het hielgebied kunnen aangedaan zijn.
Wat voel je?
Meestal bestaan er pijnklachten, over het algemeen een stekende en/of zeurende pijn, aan de achterzijde van het hielgebied. Startpijn, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan, kan aanwezig zijn. Ook kan de achillespees stijf aanvoelen bij het begin van de (sportieve) belasting. De klachten nemen in rust vaak af.
Hoe kom ik eraan?
Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan. Als uw voeten afwijkend functioneren, bijvoorbeeld als u een “platvoet” of “holvoet” heeft, heeft u een grotere kans op het ontwikkelen van deze klachten. Daarnaast is uw sport en de daarmee gepaard gaande belasting van invloed. Ook kunnen bijvoorbeeld de ondergrond waarop u traint en het schoeisel dat u draagt van invloed zijn op deze klachten
Wat kan ik eraan doen?
In eerste instantie minder belasting. Daarbij is het belangrijk te onderzoeken welke belasting, welke schoenen, welke activiteiten geen of nauwelijks pijn opleveren om vervolgens binnen die marge te blijven.
Warmtetherapie: de warmtetherapie voert u uit door dagelijks ongeveer 40 minuten een warm hotpack op de pijnlijke plek te leggen. Dit versnelt de doorbloeding waardoor afvalstoffen opgeruimd worden.
Excentrische krachttraining, de excentrische krachttraining voert u uit als beschreven op de volgende pagina. Doe dit 2x per dag gedurende drie maanden.
Gedoseerde rust: neem op gezette tijden rust, wandel bijvoorbeeld de helft van de afstand die u normaal wandelt. Maar wandel of sport liever helemaal niet. Fietsen is een goed alternatief, hiermee belast u uw voeten aanzienlijk minder. Als de klachten repeteren, of niet binnen 6 weken genezen, is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.
Komt dit vaak voor?
Klachten aan de achillespees komen veel voor, met name onder sporters. Vooral bij hardlopers of sporters die lopen als trainingsonderdeel hebben.

Wat is het?
Een gescheurde achillespees, achillespeesscheur of achillespeesruptuur is een geheel of gedeeltelijke scheuring van de achillespees. Bij volledige doorscheuring is de kuitspier niet meer verbonden met de voet. Dit kan getest worden door te knielen op een bank of stoel; de voet moet vrij in de ruimte hangen. Wanneer de achillespees intact is, zal de voet bewegen bij knijpen in de kuitspier. Bij een gescheurde achillespees blijft de voet stil hangen, wanneer er in de kuitspier geknepen wordt.
Wat voel je?
Meestal voelt het moment van een dergelijke scheuring als een schop of klap tegen de kuit.
Er ontstaat hevige pijn laag achter op de kuit of enkel, die erger of vergelijkbaar is met de pijn bij een spierscheur. Lopen lukt daarna niet of nauwelijks meer.
Hoe kom ik eraan?
Doordat de pees niet stevig genoeg is aangelegd of omdat een verzwakking is opgetreden, kan een achillespees scheuren. Er is altijd een spieractie aan de scheuring vooraf gegaan. De scheuring kan gebeuren tijdens belasting van de pees, maar kan ook bij relatief zeer kleine bewegingen (zoals rustig fietsen) plotseling ontstaan. Een gescheurde achillespees treedt meestal op bij mannen tussen de dertig en veertig jaar die met enige regelmaat sport beoefenen. Daarbij scheurt de pees aan de linkerzijde vaker dan aan de rechterzijde.
Wat kan ik eraan doen?
Zelf kunt u niet veel doen, belangrijk is om bij verdenking van een gescheurde achillespees een specialist te raadplegen en onderzoek te laten uitvoeren.
Behandeling bij een gescheurde achillespees kan operatief door hechting van de gescheurde peesdelen of conservatief door fixatie in strekstand met een verband, waarbij de peesvezels vanzelf aan elkaar moeten groeien.
Komt dit vaak voor?
Deze blessure komt relatief veel voor bij mannen tussen de 30 en 50 jaar.

Wat is het?
Bij een zweepslag schiet er ineens een scheur in een spier. De scheur is meestal klein: 1 tot 3 centimeter. Vaak scheuren er ook bloedvaatjes en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
Wat voel je?
Je herkent een zweepslag aan een harde tik of knappend gevoel. Tegelijkertijd krijg je scherpe stekende of brandende pijn. Sommige mensen worden zelfs draaierig of misselijk van de pijn. Lopen is lastig en pijnlijk. Soms ontstaat een zwelling of blauwe plek.
Hoe kom ik eraan?
Sporten en fietsen zijn vaak de boosdoeners: bijvoorbeeld bij het snel wegrennen, springen of versnellen. Een zweepslag kan echter ook ontstaan als je normaal aan het wandelen bent of stilstaat. De kans op een zweepslag is groter als je gaat sporten met onvoldoende opgewarmde spieren.
Wat kan ik eraan doen?
Direct na het blesseren is het van groot belang om de aangedane plek te koelen en omhoog te leggen. Zeker de eerste 24 uur is dat nodig. Koelen kan met ijs in een zak of een icepack. Wikkel het ijs wel in een doek om bevriezing van de huid te voorkomen. Vaak zorgt koelen voor verlichting van de klachten. Je kunt dit meerdere keren per dag 10 tot 15 minuten doen. Een drukverband kan daarnaast wat stevigheid geven, maar versnelt de genezing niet.
Na een zweepslag is rust belangrijk, maar hetzelfde geldt voor beweging. Als je direct of na een of twee dagen weer kunt lopen zonder pijn, is het geen ernstige zweepslag en zijn er verder geen maatregelen nodig. Wees met sporten wel nog extra voorzichtig. Blijft de pijn? Leg je been dan omhoog als je gaat zitten en gebruik krukken zo lang lopen pijn doet.
Probeer elke dag of je iets meer kunt: op het been leunen, staan, lopen, fietsen. Een lichte hakverhoging in de schoen geeft dan vaak uitkomst. Oefeningen kunnen ook helpen. Draai bijvoorbeeld rondjes met je voet of trek de voet voorzichtig op en druk hem weer naar beneden. Als je pijn ervaart, moet je stoppen. Een lichte gevoeligheid mag wel. Wanneer klachten repeteren en niet minder worden op korte termijn kan het raadzaam zijn om een podotherapeut te bezoeken om te beoordelen of een afwijkende stand de klachten in stand houdt.
Komt dit vaak voor?
Mannen hebben vaker last van een zweepslag dan vrouwen. Net als sporters van middelbare leeftijd. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de spieren minder flexibel worden en veranderen met het ouder worden. Sporten waarbij de kans op een zweepslag het grootst is, zijn voetbal, tennis, basketbal en hardlopen.

Wat is het?
Een zenuwbeknelling komt in de voet veelal voor tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje.
Wat voel je?
De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd door acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en deze houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om zonder pijn schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.
Daarbij kunnen ook tintelingen, prikkelingen, slaap gevoel of doof gevoel als uitstraling richting de tenen gevoeld worden.
Hoe kom ik eraan?
De oorzaak van deze aandoening is divers. Vaak is een afwijkende voetstand debet aan het begin van de klachten, dit uiteraard in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Verschillende activiteiten, zoals rennen, tennis, voetbal of het gebruik van strak zittende schoenen of lopen op hoge hakken, kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken.
Wat kan ik eraan doen?
Bij de behandeling in de acute fase is het belangrijk om de overdruk op te heffen en te zorgen dat de zenuw weer “vrij” komt te liggen. Het beste is om eerst te kijken welke schoenen het prettigst zijn. Daarbij is het belangrijk om minder te belasten om de zenuw niet verder te irriteren en de klachten te verergeren. Wanneer klachten repeteren, of niet binnen 2-3 weken verminderen is het wellicht verstandig om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.
Bij chronische klachten is het medisch gezien mogelijk om een injectie met corticosteroïden te geven of een chirurgische ingreep te doen, waarbij de zenuw of de verdikking verwijderd wordt.
Komt dit vaak voor?
Deze klacht komt vaak voor en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is het?
De eerste tekenen van oedeem zijn vaak simpel te herkennen: je hebt dikke enkels en voeten. Meestal merk je het immers wel als je voeten uit je schoenen puilen. Het verschil tussen opgezette voeten en oedeem is eenvoudig zelf te testen. Druk je vinger stevig in de huid en haal deze na een tijdje weg. Als je een putje in je been ziet, is er sprake van vocht vasthouden.
Wat voel je?
Bij de aanwezigheid van oedeem kan er pijn in de benen en voeten ontstaan en kan je moeite hebben met lopen.
Hoe kom ik eraan?
Dikke enkels en opgezette voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Overgewicht kan een rol spelen. Soms komt het door problemen met hart en bloedvaten of door bepaalde nier- en leveraandoeningen. Bekend is het verschijnsel van vochtophoping in je voeten en enkels door de hitte of na een lange vliegreis. Je voeten worden dan dikker en voelen strak aan. Dat komt omdat je lichaam de warmte niet goed kwijt kan. Meestal is dat de volgende dag weer over. Hoe dan ook, bij oedeem is altijd sprake van een verstoord evenwicht tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer opgenomen waardoor de dikke enkels en voeten ontstaan.
Wat kan ik eraan doen?
Voor oedeem bestaan verschillende behandelingen. Blijven je voeten opgezwollen? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Komt dit vaak voor?
Dikke voeten/ benen komt regelmatig voor. Het is ook een bekende zwangerschapsklacht.

Wat is het?
Een klompvoet (medische benaming talipes equinovarus) is een aangeboren afwijking. Bijna altijd spelen erfelijke factoren een rol. De benaming klompvoet geeft veelal verwarring, omdat dit niets met een klomp te maken heeft. De Engelse benaming “clubfoot” (club staat hier voor golfstok) is in dat opzicht een betere benaming.
Wat voel je?
Het primaire probleem van een klompvoet is dat de voet niet plat op de grond kan worden gezet, waardoor het kind niet op de zool van de voet kan lopen. Het kind heeft geen pijn van de aandoening. Soms zie je volwassenen met een klompvoet. Deze mensen hebben een afwijkende looppas. De voet is misvormd met eeltvorming op de plek waar de voet contact met de grond maakt. Het is lastig om schoenen te dragen en meestal moeten deze speciaal op maat worden gemaakt, omdat normale schoenen niet passen. Uiteindelijk kan de afwijking leiden tot artrose (slijtage) in abnormale gewrichten, pijn en verminderde loopmogelijkheid.
Hoe kom ik eraan?
Deze aandoening ontstaat al tijdens de zwangerschap en is afhankelijk van erfelijke factoren.
Wat kan ik eraan doen?
Wanneer een kind geboren wordt met klompvoetjes is het belangrijk zo snel mogelijk een behandeling in te zetten. Wanneer volwassenen kampen met een klompvoet is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen en eventueel de juiste ondersteuning met therapiezolen.
Komt dit vaak voor?
Deze aandoening komt niet regelmatig voor.

Wat is het?
Hypermobiliteit is een (erfelijke) aanleg. Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opspannen maar juist wat meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken. Het is dus een aanleg en geen aandoening.
Wat voel je?
Indien de gewrichten niet worden overbelast, zijn er meestal geen klachten. Door intensieve sport en zware arbeid kunnen klachten ontstaan of toenemen. De klachten beginnen vaak op jeugdige leeftijd en veranderen met het ouder worden.
Veel voorkomende klachten zijn:
• Frequent verzwikken van de enkels
• Knieklachten, meestal bij fietsen, hurken en traplopen
• Terugkerende polsklachten
• Stekende schouderpijn bij reiken en werken boven het hoofd
• Lage rugklachten
Hoe kom ik eraan?
Hypermobiliteit is een (erfelijke) aanleg. Dit ontstaat al in de jonge levensjaren.
Wat kan ik eraan doen?
Een aanleg is geen afwijking of ziekte en kan dus ook niet worden genezen of behandeld. Niet ieder lichaam is hetzelfde en dus kan ook niet iedereen hetzelfde. Het is daarom belangrijk om van uw lichaam geen activiteiten te vragen waar uw lichaam niet geschikt voor is. Alleen door aanpassing van uw activiteiten kunnen de klachten overgaan en worden voorkomen.
Het kan wenselijk zijn om hypermobiele gewrichten in de voeten en benen te ondersteunen, waardoor bijvoorbeeld frequent zwikken van de enkels verminderd kan worden. Dit geldt ook voor mogelijke knieklachten en lage rugklachten. Hiervoor kunt u bij een podotherapeut terecht. Deze zal dan met u bekijken wat de mogelijkheden zijn qua extra ondersteuning bij uw hypermobiliteit.
Komt dit vaak voor?
Deze aanleg komt regelmatig voor en ook vaak bij kinderen

Wat is het?
Springschenen, ook wel beenvliesontsteking of scheenbeenirritatie genoemd, is een overbelastingsblessure aan de binnenzijde van het scheenbeen.
Wat voel je?
De blessure kenmerkt zich door stekende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen, meestal dubbelzijdig. De pijn zit ‘op het bot’ van het onderste deel van het scheenbeen. De pijn treedt op bij tennissen (vooral op harde ondergrond), springen, sprinten of hardlopen en trekt in het begin vaak weg na de warming-up of na het stoppen met sporten. De blessure kan echter zodanig verergeren dat de pijn tijdens het sporten aanwezig blijft en nadien nog lang blijft na zeuren.
Hoe kom ik eraan?
Het wordt veroorzaakt door een overbelasting van de spieren van het onderbeen. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij de balans van het lichaam tijdens het staan, lopen en springen. De continue trekkrachten van deze spieren aan het scheenbeen kunnen resulteren in beenvliesontsteking (irritatie van de buitenste laag van het bot).
Wat kan ik eraan doen?
Als vuistregel geldt dat gedoseerde rust (minderen van de belasting, maar geen absolute rust), masseren van het scheenbeen met een ijsklontje en het dragen van goed, stevig schoeisel belangrijk zijn om de klachten te verminderen. Laat bij ernstige gevallen of bij twijfel de blessure beoordelen door een arts. Wanneer de klachten repeteren, of niet binnen 6 weken genezen is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.
Komt dit vaak voor?
Springschenen is een veelvoorkomende overbelastingsblessure en komt regelmatig en dikwijls voor bij lange afstandlopers, fanatieke sporters en bij beroepen waar veel lopen en veel staan aan de orde van de dag is.

Knie

Wat is het?
Een knieblessure is een verzamelnaam voor verschillende blessures aan de knie. De onderdelen van de knie die door een blessure het meest getroffen worden zijn de meniscus, kniepees, kruisband of de kniebanden.
Wat voel je?
Pijn tijdens matige inspanning die al snel op komt zetten of continu zeurend aanwezig is.
Hoe kom ik eraan?
Overbelastingsklachten ontstaan onder meer doordat er te weinig hersteltijd is tussen de sportactiviteiten. Ook een te hoge intensiteit en een te snelle trainingsopbouw kunnen oorzaken zijn van een knieblessure.
Wat kan ik eraan doen?
Overbelasting wil altijd zeggen: rust, althans minder belasting. Eerst onderzoeken welke belasting, welke schoenen, welke activiteiten geen of nauwelijks pijn opleveren en binnen die marge blijven. Het lichaam gaat bij overbelasting direct aan de slag om weer heel te worden, de ontstekingsreactie hoort daarbij. Echter dient het lichaam wel de kans te krijgen om zijn werk af te maken en dus te helen. Als de klachten repeteren, of niet binnen 6 weken genezen, is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.
Komt dit vaak voor?
1 op de 5 mensen loopt een blessure op als gevolg van sporten of actieve bezigheden.

Wat is het?
Een pijn aan de voorkant van de knie, rond of achter de knieschijf. Vaak is niet te zeggen waar de pijn precies zit.  Soms raakt de knie rond de knieschijf opgezet.
Wat voel je?
De pijn komt en gaat. Het wordt meestal erger bij activiteiten waarbij de knie wordt belast, bijvoorbeeld traplopen of hurken. De pijn kan ook opkomen als je langere tijd stilzit. Daarnaast kan er sprake zijn van een schrapend gevoel of geluid als de knie beweegt.
Hoe kom ik eraan?
Mogelijk komt het doordat de knieschijf niet mooi door de groeve in het bovenbeen loopt. Dit kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de benen of voeten, of door zwakke of korte spieren rondom het kniegewricht. Het kan ook het gevolg zijn van overbelasting of een val. Overgewicht en knie belastende activiteiten kunnen een rol spelen. Mensen met soepele knieën of een vorm van slijtage aan het kniegewricht  hebben vaker deze klachten.
Wat kan ik eraan doen?
Behandeling bestaat bijvoorbeeld uit het sterker maken van de spieren, met name de bovenbeenspieren, en uit het oplossen van voetproblemen. Hierbij is geschikt schoeisel, eventueel in combinatie met een steunzool, heel belangrijk. Daarnaast kan de knieschijf worden getaped, om de manier van het bewegen van de knieschijf te sturen. Dit kan pijnvermindering opleveren.
Komt dit vaak voor?
Het is een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn. Het kan iedereen treffen, en voorkomen bij kinderen vanaf ongeveer vijf jaar tot bij volwassenen. De klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is het?
Springschenen, ook wel beenvliesontsteking of shin splints genoemd, is een overbelasting blessure aan de binnenzijde van het scheenbeen.
Wat voel je?
De blessure kenmerkt zich door stekende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. De pijn trekt in het begin vaak weg na de warming-up of na het stoppen met sporten. De blessure kan echter zodanig verergeren dat de pijn tijdens het sporten aanwezig blijft en nadien nog lang blijft nazeuren.
Hoe kom ik eraan?
De meestvoorkomende oorzaak van beenvliesontsteking is te veel, te vaak en te zwaar trainen, op een vaak te harde ondergrond.
Daarnaast kan het ook worden veroorzaakt door een overbelasting van de spieren van het onderbeen. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij de balans van het lichaam tijdens het staan, lopen en springen. De continue trekkrachten van deze spieren aan het scheenbeen kunnen resulteren in beenvliesontsteking.
Wat kan ik eraan doen?
Gedoseerde rust nemen, het masseren van het scheenbeen met een ijsklontje en het dragen van goed, stevig schoeisel kunnen de klachten verminderen.
Daarnaast kan het aan laten meten van een steunzool door een podotherapeut de stand verbeteren zodat de trekkrachten aan de onderbeenspieren verminderen.
Komt dit vaak voor?
Springschenen komen vaak voor bij sporters die op een harde ondergrond trainen.

Wat is het?
Groeipijn kenmerkt zich door pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken.
Wat voel je?
Er worden scherpe pijnscheuten diep in het been gevoeld. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid.
Hoe kom ik eraan?
Tijdens de groeispurten ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de rek van spieren en pezen. Deze rek is waarschijnlijk de oorzaak van groeipijn. Groeipijn komt wat vaker voor na een drukke dag waarop uw kind veel heeft gelopen
Wat kan ik eraan doen?
Als uw kind erg veel last heeft van groeipijn, kunt u een aantal dingen doen:
• Een lichte massage geven.
• De pijnlijke plekken warm maken met een kruik, hotpack of warme doek.
• Spierstrekoefeningen doen. De oefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de spieren en dit kan de pijn verzachten.
• Pijnstillers toedienen.
Komt dit vaak voor?
Ongeveer 30% van de kinderen in Nederland heeft wel eens last van groeipijn, meisjes meer dan jongens. Kinderen tussen de 4 en de 10 jaar hebben het meest last.

Wat is het?
Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten veranderd. Hierdoor is de knie minder flexibel en kan het bewegen van het kniegewricht zeer pijnlijk zijn.
Wat voel je?
Artrose in de knie wordt gekenmerkt door een pijnlijke, stijve knie na rust. De klachten verminderen na een tijdje bewegen. Soms wordt de knie dik en warm. Dan is het gewricht ontstoken.
Hoe kom ik eraan?
Enkele factoren die bijdrage aan de slijtage van de knie zijn eventuele werkgerelateerde belasting van de knie en een afwijkende stand van de knieën, zoals X-benen.
Soms ontstaat artrose lange tijd na de beschadiging van een gewricht door een ongeval.
Wat kan ik eraan doen?
Om knie-artrose te verminderen, kunt u minimaal een half uur per dag bewegen (bijvoorbeeld door te fietsen), zorgen voor gewichtsvermindering en uw belasting aanpassen. Daarnaast kan het corrigeren van de stand van de knieën door middel van steunzolen ook verminderen geven van de klachten.
Komt dit vaak voor?
Artrose van de knie komt vaker voor bij ouderen, bij vrouwen, bij mensen met overgewicht, in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast en wanneer artrose veel in de familie voorkomt.

Wat is het?
Een hamstringblessure is een (gedeeltelijke) scheur in de spieren of pezen van de hamstrings, de grote spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen.
Wat voel je?
Bij een hamstringblessure is een korte, felle pijn te voelen in het bovenbeen. Afhankelijk van de ernst van de blessure kunnen er symptomen optreden tijdens het sporten, maar ook al bij een lichte belasting. De hamstrings zelf kunnen stijf en verhard aanvoelen.
Hoe kom ik eraan?
De spierscheur kan ontstaan door plotseling krachtig aanspannen van de hamstrings, tijdens bijvoorbeeld het trekken van een sprint, het maken van een sliding of een uitvalspas.
Risicofactoren voor het ontstaan van deze blessure zijn verkorte hamstrings, relatief zwakke hamstrings, een beenlengteverschil of instabiliteit van de knie.
Wat kan ik eraan doen?
De eerste dagen na het oplopen van de hamstring blessure zal in het teken staan van rust. Om de zwelling te verminderen kunt u het been regelmatig hoger neerleggen. Na een aantal dagen van rust kan er weer worden begonnen met lichte oefeningen zoals fietsen.
Om de oorzaak van de blessure aan te pakken kunnen er steunzolen worden aangemeten. Deze kunnen een eventueel beenlengteverschil compenseren en de voet- en kniestand stabiliseren.
Komt dit vaak voor?
Een hamstringblessure komt regelmatig voor in sporten met een explosief karakter.

Wat is het?
Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastingsblessure van de kniepees die gelegen is tussen de knieschijf en het scheenbeen. Bij een springersknie is er geen sprake van een peesontsteking maar van een gestoord herstelproces.
Wat voel je?
Een duidelijk kenmerk van een springersknie is pijn aan de onderzijde van de knieschijf die toeneemt bij springen, landen en sprinten. De klachten zijn vaak geleidelijk ontstaan in een periode waarin meer of langer is getraind. In het beginstadium verdwijnen de klachten tijdens de warming-up. In een verder stadium kan er zelfs pijn aanwezig zijn tijdens dagelijkse activiteiten en in rust.
Hoe kom ik eraan?
Er zijn meerdere risicofactoren voor het ontwikkelen van een springersknie, zoals onder andere; een verstoord evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, overmatig naar binnen kantelen van de voet en/of enkel, statiekafwijkingen, zoals x-benen en overgewicht.
Wat kan ik eraan doen?
Op korte termijn kan een patella-bandje zorgen voor een afname van de trekkrachten op de kniepees.
Voor de lange termijn zal er allereerst de frequentie, intensiteit en duur van de trainingsbelasting moeten worden aangepast. Daarnaast kan de naar binnen kanteling van de voet en/of enkel worden gecorrigeerd door middel van een steunzool aangemeten door een podotherapeut.
Komt dit vaak voor?
Deze blessure komt vooral voor bij sporters tussen de 18-40 jaar oud, die een sport beoefenen waarbij regelmatig gesprongen wordt, zoals bij basketbal en volleybal.

Wat is het?
Pijn aan de buitenkant van het bovenbeen wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de tractus iliotibialis. Deze spier strekt zich uit vanaf de heupkam naar de zijkant van het bovenbeen en hecht aan de buitenzijde van de knie aan. De functie van de tractus is om stabiliteit te leveren voor de buitenzijde van de knie.
Wat voel je?
Meestal is de pijn gelegen aan de buitenzijde van de knie. Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens belasting. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Het begint meestal met een lichte irritatie en wordt steeds erger tijdens het toenemen van de belasting.
Hoe kom ik eraan?
Onderliggende factoren die kunnen bijdragen aan deze blessure zijn; het hebben van O-benen, een holle voet, het naar binnen zakken van de voet en/of knie en een beenlengteverschil. Maar ook versleten  of ongeschikt schoeisel en een te snel opgevoerd loopschema kunnen deze blessure veroorzaken.
Wat kan ik eraan doen?
Het tractus iliotibialis frictie syndroom is een overbelastingsblessure. De behandeling van deze klacht bestaat voornamelijk uit het rekken van de tractus, versterken van de spieren en het aanpassen van de belasting. Verder is het belangrijk dat er goed schoeisel wordt gedragen. Dit alles kan ondersteund worden door middel van een aangemeten steunzool die het naar binnen zakken van de voet en/of de knie kan corrigeren of het beenlengteverschil kan compenseren.
Komt dit vaak voor?
Deze blessure komt vaak voor bij hardlopers.

Heup

Wat is het?
Om te voorkomen dat de vele spieren en botten als schuurpapier langs elkaar heen bewegen, zitten er om bepaalde spieren en botten slijmbeurzen. Dat zijn kleine holtes, gevuld met vloeistof, die als een soort stootkussen en smeermiddel dienen. Wanneer deze holtes in de heup ontstoken raken, is er sprake van een slijmbeursontsteking.
Wat voel je?
Als er een slijmbeursontsteking aanwezig is, is daar een drukkende, zeurende pijn te voelen. De bewegingsvrijheid neemt af naarmate de ontsteking verergert.
De heup kan wat gezwollen voelen, warm en rood van kleur zijn, maar dit is niet altijd het geval.
Hoe kom ik eraan?
Een slijmbeursontsteking is typisch een aandoening die het gevolg is van chronische overbelasting. De heup wordt vaak verkeerd belast, wat gepaard gaat met geen tot weinig rust. Er kan ook sprake zijn van een aangeboren beenlengteverschil. Letsel aan de heup of een val op de heup kan ook een slijmbeursontsteking veroorzaken
Wat kan ik eraan doen?
Het herstel van een slijmbeursontsteking in de heup heeft veel tijd en erg veel rust nodig. Het lichaam moet zelf de schade herstellen en kan hierbij geholpen worden door middel van enkele pijnstillende en/of ontstekingsremmende medicijnen, diverse oefeningen om heupspieren sterker te maken en bijvoorbeeld door een injectie in de slijmbeurs. Om een eventueel beenlengteverschil te compenseren kunt u bij een podotherapeut terecht.
Komt dit vaak voor?
Deze aandoening komt geregeld voor bij ouderen. Het kan ook voorkomen bij jongere mensen die extreem actief zijn en veel lopen, hardlopen of fietsen.

Wat is het?
Bekkeninstabiliteit is een klacht die veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken beweeglijker wordt. De bekkenbanden worden slapper waardoor de botten meer speling gaan krijgen. De klachten treden op als de diverse bekkendelen ten opzichte van elkaar gaan schuiven en de spieren onvoldoende sterk zijn om alles te stabiliseren.
Wat voel je?
Bij een bekkeninstabiliteit is het pijnlijk in rond het schaambeen, in de onderrug en rond het stuitje.
De klachten treden in het begin pas op na afloop van een zwaardere inspanning. Op den duur treden de klachten ook op bij langdurig staan en uiteindelijk ook bij zitten. Ook is er vaak sprake van pijn nadat er langere tijd in een bepaalde houding wordt gezeten.
Hoe kom ik eraan?
De bekkeninstabiliteit ontstaat door een verweking van de banden, waardoor u beweeglijker wordt in de gewrichten. Daarnaast kan onvoldoende rust een verhoogd risico met zich meebrengen.
Ook lijkt er een relatie te zijn met de manier van lopen en de mate van rotatie van de heupen.
Wat kan ik eraan doen?
U kunt zelf bijdragen aan het herstel door de balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden, een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. Daarnaast kan het dragen van een bekkenband de klachten verminderen. Verder is het belangrijk om de spieren in en rondom het bekken te trainen.
Het laten aanmeten van steunzolen door een podotherapeut kan de manier van lopen verbeteren.
Komt dit vaak voor?
Ongeveer tussen de één en negen procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Bij mannen en niet zwangere vrouwen komt het maar heel weinig voor.

Wat is het?
Artrose, ook wel slijtage genoemd, ontstaat wanneer het kraakbeen in de gewrichten veranderd. Hierdoor is de heup minder flexibel en kan het bewegen van het heupgewricht zeer pijnlijk zijn.
Wat voel je?
Het eerste symptoom van artrose is vaak lichte gewrichtspijn. De zeurende pijn kan in eerste instantie als irritatie worden ervaren maar wordt geleidelijk aan heviger. De pijn is vaak intenser na een periode van lichamelijk rust. Nadat u het gewricht enige tijd heeft bewogen wordt de pijn langzaam minder. Een tweede symptoom dat kenmerkend is voor artrose is stijfheid. Dit houdt in dat u een verhoogde weerstand voelt bij het beweging van het gewricht. U voelt een onaangename spanning die langzaam verdwijnt na het bewegen
Artrose leidt in sommige gevallen tot een zichtbare verandering in de gewrichten. Een gewricht kan breder worden, vervormen, een andere stand aannemen of er kunnen uitsteeksels ontstaan.
Hoe kom ik eraan?
Enkele factoren die bijdrage aan de slijtage van de heup zijn eventuele werkgerelateerde belasting van de heup en een afwijkende statiek en dynamiek.
Soms ontstaat artrose lange tijd na de beschadiging van een gewricht door een ongeval.
Wat kan ik eraan doen?
Om artrose te verminderen kunt u minimaal een half uur per dag bewegen (bijvoorbeeld fietsen), zorgen voor gewichtsvermindering en uw belasting aanpassen. Daarnaast kan het corrigeren van de stand van de voeten door middel van steunzolen ook verminderen geven van de klachten.
Komt dit vaak voor?
Artrose van de heup komt vaker voor bij ouderen, bij vrouwen, bij mensen met overgewicht, in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast en wanneer artrose veel in de familie voorkomt.

Wat is het?
Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Hierdoor ontstaat er een bekkenscheefstand.
Wat voel je?
Door een beenlengteverschil kunnen er klachten aan voeten, knieën, heupen en (onder)rug ontstaan.
Hoe groter het verschil, hoe duidelijker waarneembaar dat dit is. Iemand met een groot beenlengteverschil staat vaak met het korte been gestrekt en het langere been gebogen, waarbij de heup wat doorzakt. Een beenlengteverschil hoeft geen klachten met zich mee te brengen, omdat het lichaam zelf ook de scheefstand kan compenseren, door spiergroepen aan te spannen en zo een balans te vinden.
Hoe kom ik eraan?
Beenlengteverschil kan aangeboren zijn als gevolg van een vaatafwijking, door een ongeval of osteoporose. Na een operatie waarbij bot of bindweefsel vervangen wordt, zoals een nieuwe heup of vervanging van de meniscusschijf kan ook een beenlengteverschil optreden. Daarnaast wordt een beenlengteverschil regelmatig bij kinderen gezien, omdat benen niet tegelijkertijd groeien.
Wat kan ik eraan doen?
Bij een klein beenlengteverschil zal het lichaam zich hierop aanpassen. Afhankelijk van de grootte van het verschil in lengte tussen de benen en of iemand klachten heeft kan er gedacht worden aan een hakverhoging om zo het verschil in beenlengte te compenseren.
Het komt vaak voor dat er sprake is van een relatief beenlengteverschil. Dit betekent dat het lijkt alsof het ene been langer is dan het andere, echter is dit in werkelijkheid niet zo. In dit geval kan de podotherapeut een zool maken om de voetstand te corrigeren en zo het beenlengteverschil opheffen
Komt dit vaak voor?
Ongeveer 70% van de mensen heeft een beenlengteverschil, alleen niet iedereen ondervindt hier klachten van.

Wat is het?
De naam komt van een zenuw, de nervus ischiadicus, die vanuit de lage rug, via de bil langs de achterzijde van het been loopt. Deze zenuw zit soms klem door een hernia, spierkramp of iets anders waardoor de klachten kunnen ontstaan.
Wat voel je?
Er zijn lage rugklachten te voelen met schietende pijn in het been. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Je kunt naast de pijn ook andere klachten hebben, zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in een been, voet of in de tenen. Je kunt ook spierkramp krijgen in je bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels.
Hoe kom ik eraan?
Ischias ontstaat door druk op de zenuw. Je kunt het krijgen door een zwangerschap en bevalling, door te zwaar tillen, een hernia of een verkeerde houding. Stress kan ook een rol spelen, want dat zorgt ervoor dat je lichaamshouding verandert, waardoor je je rug te zwaar belast.
Wat kan ik eraan doen?
Pijnstillers, een warm bad, een kruik of infraroodlamp op de onderrug en masseren van de pijnlijke plek op de rug kunnen de klachten verlichten. Daarnaast is het in beweging blijven erg belangrijk. Het dragen van steunzolen kan de houding verbeteren. Ischias is bijna nooit blijvend.
Komt dit vaak voor?
Dit komt zeer regelmatig voor.

Wat is het?
Er zijn diverse diagnoses die gesteld kunnen worden op basis van heupklachten. Er kan sprake zijn van een overbelasting van een van de spieren of pezen die van en naar het heupgewricht toelopen. Daarnaast kan er een slijmbeursontsteking aanwezig zijn of artrose van het heupgewricht. Ook zenuwklachten als ischias en een hernia kunnen pijnklachten in en rondom het heupgewricht geven. Al deze klachten kunnen indirect te maken hebben met de stand van uw voeten.
Wat voel je?
Klachten in de heup kan een diffuse pijn geven in het gewricht of een stekende, zeurende of brandende pijn in de rest van de heupregio. Klachten treden vooral op tijdens het lopen en staan en zijn afhankelijk van de hoeveelheid belasting. Bij een afwijkende stand of beenlengteverschil zal dit zichtbaar zijn in de gewoontehouding.
Hoe kom ik eraan?
Heupklachten lopen erg uiteen en kunnen daarom ook verschillende oorzaken hebben. Een van de oorzaken kan zijn dat de voeten naar binnen of juist naar buiten kantelen> Dit kan een disbalans geven in de spierspanningen van uw benen, heupen en/of rug. Daarnaast is een beenlengteverschil een veel voorkomende afwijking die gepaard gaat met heupklachten.
Wat kan ik eraan doen?
Podotherapeutische zolen worden aangemeten indien er sprake is van een afwijkende voetstand en/of een beenlengteverschil. Bepaalde activiteiten waarbij de heup zwaar belast wordt kunnen het beste vermeden worden of in mindere mate worden uitgevoerd.
Komt dit vaak voor?
Dit komt regelmatig voor.

Rug

Wat is het?
Een hernia is een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf in de wervelkolom. Die uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw die daardoor geïrriteerd en/of ontstoken raakt.
Wat voel je?
Een hernia kan pijn of tintelingen veroorzaken, meestal in één been, maar in sommige gevallen ook in beide benen, de rug of bil(len). Daarnaast is het mogelijk dat door een hernia spieren niet meer goed functioneren en reflexen uitvallen.
Hoe kom ik eraan?
Een hernia kan aangeboren zijn, dit is in meer dan de helft van alle gevallen de oorzaak. Daarnaast kunnen belastende werkzaamheden voor de rug, een plotselinge draaibeweging, zich vertillen of een slechte spierconditie een aanleiding zijn voor een hernia.
Wat kan ik eraan doen?
Bij een hernia is het advies vaak om de rug- en buikspieren te trainen om zo de mobiliteit en flexibiliteit van de wervelkolom te behouden. Mocht dit geen verbetering geven kan er worden gekozen voor een operatieve behandeling. Als de herniaklachten ontstaan door een verkeerde houding die ontstaat door een verkeerde voetstand of een afwijking tijdens het lopen, kan de podotherapeut deze corrigeren door middel van podotherapeutische zolen.
Komt dit vaak voor?
Naar schatting hebben jaarlijks 75.000 Nederlanders er last van. Evenveel mannen als vrouwen.

Wat is het?
Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en die via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been.
Wat voel je?
De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend en branderig. De pijnscheuten leiden er vaak toe dat het moeilijk is om rechtop te staan. Je kunt naast de pijn ook andere klachten hebben, zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook al is de pijn erg hevig, ischias is bijna nooit blijvend.
Hoe kom ik eraan?
Ischias ontstaat door druk op de zenuw. Je kunt het krijgen door een zwangerschap en door zwaar tillen. Stress kan ook een rol spelen, want dat zorgt ervoor dat je lichaamshouding verandert, waardoor je je rug te zwaar kan gaan belasten.
Wat kan ik eraan doen?
Het is verstandig om met ischias naar de dokter te gaan. Er wordt wel gedacht dat ischias een waarschuwing is voor een mogelijke hernia. In veel gevallen is zowel gedoseerde rust als oefeningen voor de rugspieren aan te raden. Het is verstandig om een tijd niet zwaar te tillen. Zelf kunt u pijnstillers nemen voor het verlichten van de pijn, neem een warm bad, gebruik een kruik of richt een infraroodlamp op de rug en probeer in beweging te blijven.
Komt dit vaak voor?
Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Ongeveer 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit last van de rug.

Wat is het?
Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere, hierdoor kan een bekkenscheefstand ontstaan. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust zijn, omdat ze geen klachten hebben.
Wat voel je?
Door een beenlengteverschil kunnen er klachten ontstaan in het hele lichaam, zoals aan de voeten, knieën, heupen en (onder)rug. Daarnaast kan er ook een verhoogde spierspanning in de schouders ontstaan en eventueel hoofdpijn. Vaak wordt er een gewoontehouding aangenomen waarbij men het langere been compenseert met een gebogen knie.
Hoe kom ik eraan?
Bij een beenlengteverschil treedt er een verstoring op in de houding en de balans van het lichaam. Dit kan komen door een aangeboren afwijking, een groeistoornis, botbreuken in de benen, als bijeffect na een heup- of knieoperatie of door een ongelijke vorm van de benen.
Wat kan ik eraan doen?
Bij een relatief klein beenlengteverschil past het lichaam zich aan. Afhankelijk van de omvang van het verschil tussen de benen en/of de klachten, is het advies een hakverhoging of een podotherapeutische zool in de schoen. Een zool van maximaal een tot anderhalve centimeter kan in een schoen geplaatst worden. Wanneer het beenlengteverschil groter is dan dit, is er onder de schoen een hakverhoging aan te brengen.
Komt dit vaak voor?
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat 70% van de mensen een beenlengteverschil heeft.

Wat is het?
Bij artrose is er sprake van gewrichts- en kraakbeenslijtage. De kraakbeenslijtage, en uiteindelijk het bot-op-bot contact door de afwezigheid van kraakbeen, leidt samen tot de lokale pijnklachten.
Wat voel je?
Pijn is een symptoom dat bij alle gewrichten met artrose kan optreden. Deze pijn ontstaat geleidelijk en treedt vooral op bij bewegen van het gewricht. De pijn kan later op de dag verergeren. Naast pijn kunt u last hebben van stijfheid van gewrichten, vooral na een periode van rust. Het kan voorkomen dat je gewrichten een krakend geluid maken bij het bewegen. Het krakende geluid ontstaat doordat het kraakbeen en het onderliggende bot bij artrose van structuur veranderen.
Hoe kom ik eraan?
Veroudering, geslacht, overgewicht, langdurige overbelasting of een zware blessure kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose. Ook erfelijke aanleg kan een oorzaak zijn voor het ontstaan en verergeren van artrose.
Wat kan ik eraan doen?
Medicijnen kunnen jouw pijn bij artrose verlichten, de eventuele stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen afremmen. Een enkele keer is het nodig naar een medisch specialist te gaan, zoals de reumatoloog of de orthopedisch chirurg. Bewegen is belangrijk als u artrose heeft. Daarnaast kan een podotherapeut, podotherapeutische zolen voor u maken die het lichaam stabiliteit en waar nodig correctie geven vanuit de voetstand.
Komt dit vaak voor?
Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft artrose. Artrose komt bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen.

Wat is het?
De lage rug is het gebied dat het bekken verbindt met de wervelkolom. Bij houdingsafwijkingen in dit gebied kunnen er vermoeidheidsklachten ontstaan.
Wat voel je?
Lage rugpijn kan langzaam ontstaan of plotseling. Bij vermoeidheid van de rug komt de pijn over als een zeurend gevoel.
Hoe kom ik eraan?
Het is niet altijd duidelijk waardoor iemand rugpijn krijgt, maar vermoeidheid van de lage rug ontstaat meestal door:
overbelasting van de rug(spieren) en/of de SI-gewrichten door te vlug of te zwaar tillen;
• Overbelasting van de rug(spieren) en/of de SI-gewrichten door te vlug of te zwaar tillen
• Een verkeerde houding en beweging
• Een slechte lichamelijk conditie
• Een afwijkende voetstand
• Een beenlengteverschil
• Een aangeboren afwijking
Wat kan ik eraan doen?
Afhankelijk van de oorzaak van de vermoeidheid in de rug, behandelt de podotherapeut de klachten via podotherapeutische zolen. Daarnaast ontvang je vaak een advies over de houding. Het stabiliseren daarvan door middel van oefeningen en een advies over de juiste schoenen.
Komt dit vaak voor?
Ongeveer 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit last van de rug.

Chat openen
afspraak via whatsapp
U kunt ook een afspraak maken via WhatsApp!